Uzmanlar Denize Girecekleri Uyarıyor!
Karadeniz’de, halk arasında ‘çeken akıntı’ olarak bilinen ve saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen ‘rip akıntısı’ boğulmalara neden oluyor. Uzmanlar, her yıl ölümlere neden olan akıntı konusunda denize gireceklere uyarılarda bulunuyor.
İtfaiye Daire Başkanlığı’nda görevli arama ve kurtarma personeli Yılmaz Bakkaloğlu, Karadeniz’de rip akıntısının sıkça görüldüğünü kaydederek “Bu akıntı 1-1,5 metre su seviyesinde deniz tabanınında bir anda kumun yarılması sonucu 1 metrelik seviye bir anda 2-3 metreye çıkmaktadır. İleri derecede bir akıntı oluştuğu için yüzme bilen bir vatandaşımız boğulma tehlikesi geçirebilir, hayatını kaybedebilir. Yapmamız gereken bu akıntıya kapıldığında soğuk kanlılığımızı koruyup karaya yada açık denize değil, sağa ya da sola kıyıya paralel şekilde yüzerek akıntıdan dışarıya çıkmaya çalışmaktır. Gözlemlenen en büyük rip akıntı süresi 50 saniyedir” diye konuştu.
Yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla pek çoğumuz serinlemek için denize gidiyoruz. Ancak kimi zaman deniz keyfi büyük bir kabusa dönüşebiliyor.
RİP AKINTISI NEDİR?
Kıyıya ulaşan dalgaların, aynı tepkiyle geri dönmesidir. Burada kıyıya ulaşan dalga ne kadar güçlüyse geri dönmesi de o kadar güçlü olur.
RİP AKINTISI NEDEN TEHLİKELİDİR?
Rip akıntısı sığ yerde yüzen bir kişiyi aniden denizin derin noktalarına çekebilir. Bu çekme esnasında kişi panik yaptığı için de boğulma vakaları görülür. Bu akıntılar profesyonel yüzücülerin bile karşı koyamayacağı kadar güçlüdür.
RİP AKINTISINDAN NASIL KURTULUNUR?
Öncelikle sakin olun.
Akıntı sizi sahilden açığa sürükler, bu yüzden sahile doğru yüzmeye çalışmalayın.
Akıntının sizi bir süre sürüklemesine izin verin.
Akıntının şiddeti zayıfladığında sahile paralel olarak yüzün.
Su üzerinde kalmaya çalışın ve elinizi kaldırarak yardım isteyin.
RİP AKINTISI NERELERDE GÖRÜLÜR?
Bu akıntı türü en çok Karadeniz kıyılarında ve rüzgarlı, fırtınalı, dalgalı havalarda görülür.
Rip akıntısı:
*Denizin belli bir yerinde suyun rengi diğer yerlerden farklıysa
*Bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa
*Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa
*Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.
kaynak : ensonhaber, sabah, akut