“Kemençenin Ahisi” seçilen Göreleli Katip Şadi vefat etti. İşte Katip Şadi hakkında bilinmeyenler ve horon resitali…
Katip Şadi, geçtiğimiz günlerde evinde baş dönmesinden kaynaklanan bir düşme sonucu ağır yaralanarak önce Görele Op. Dr. Ergun Özdemir Devlet Hastanesi’ne, daha sonra buradan Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Burada yoğun bakıma alınan sanatçı, bugün vefat etti.
Karadeniz’in efsane kemençe sanatçısı Katip Şadi 2019 yılında Giresun Esnaf Odaları Birliği (GESOB) tarafından Giresun’daki STK’ların desteğiyle “Kemençenin Ahi Sanatçısı” ünvanı verilmişti. Şadi’ye plaketi ve belgesi GESOB Başkanı Ali Kara tarafından evinde takdim edilmişti.
Katip Şadi Kimdir?
1938 yılında Görele’nin Derekuşçulu köyünde doğdu. Kemençeye 10 yaşında başladı. Ustası Durkaya’dır. İlk plağını 1962 yılında çıkaran Katip Şadi, 1960 ve 70’li yıllarda çok sayıda plağa imzasını atmıştır. Türkülerinden bir kısmı da TRT repertuarına girmiştir.
TRT Müzik kanalında, tüm Türkiye’den sadece 10 yöresel sanatçının yaşam öyküsünün ele alındığı “Yöresel Müziğin Ustaları” adlı bir saatlik (2 Mart 2010) ve yapımcılığını THM Sanatçısı Yücel Öner’in yaptığı “Derleyen” adlı 30 dakikalık programlarda (14 Eylül 2019) üstat katip Şadi, yaşam öyküsüyle ekranlara getirilmiş, türkülerinden örnekler sunmuştur. (Kaynak: Giresun Işık Gazete)
Kâtip Şadi (doğum 24 Ağustos 1932, öl. 12 Eylül 2020),
Görele ilçesinin Derekuşçulu köyünde doğmuş kemençe ustası ve sanatçısıydı.
Yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir‘in talebesidir. Karadeniz kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerden biridir.
Çok sayıda kaset, CD ve plağı bulunmaktadır. En son “Her zaman gelmezsin” ve “Almanya’dan geliyor” isimli albümlerini piyasaya sürmüştür. Yaklaşık 600 eseri vardır.
Giresun Üniversitesi tarafından fahri doktoralık unvanı verilmiştir.
Albümleri
Çıksam Issız Dağlara (2008), Ula Ula Niyazi (2007), Almanya’dan Geliyor (2005), Her Zaman Gelmezsin (2003), Saravu Çiçek Açtı (2002), Nostalji 1 (2001), Ellerin Dilindesin (1992), İlişmeyin Ayşeme, Sis Dağı Üstüne, Gözlerimde Tüter Oldu, Gizli Sevda, Değirmen Döne Döne, Belimdeki Tabanca.
Kaynak: Wikipedia