Ceza Hukuku profesörü İzzet Özgenç’ten insan hakları vurgusu
Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. İzzet Özgenç, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla Dünya’da ve Türkiye’deki hukuk ihlallerine dikkat çekiyor. İstanbul Sözleşmesi’yle birlikte yeniden gündeme gelen milletlerarası anlaşmalara atıfla yaptığı Twitter paylaşımında Özgenç, “Halkı Müslüman olan devletler arasında, bu devletlere özgü, insan haklarını, herhangi bir insan hakkını koruma amacına yönelik bir tek milletlerarası anlaşma bulunmamaktadır.” ifadeleriyle Müslüman ülkeleri, insan hakları konusunda çalışma yapmamakla eleştirdi. Prof. Dr. İzzet Özgenç paylaşımında şu ifadelere yer verdi;
“Halkı Müslüman olan devletler arasında, bu devletlere özgü, insan haklarını, herhangi bir insan hakkını koruma amacına yönelik bir tek milletlerarası anlaşma bulunmamaktadır. Buna karşılık, Avrupa Konseyi’nin öncülük ettiği ve Türkiye’nin de tarafı olarak çoğunu yürürlüğe koyduğu bugün itibarıyla toplam 225 milletlerarası anlaşma bulunmaktadır. Bu bilgilendirme, malum “İstanbul Sözleşmesi” ile ilgili olarak yapılan gereksiz tartışmalara cevap mahiyetindedir.”
İzzet Özgenç kimdir?
İzzet Özgenç 1 Şubat 1960’ta Araklı ilçesi Yeşilköy köyünde doğmuştur. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘nde görev yapmakta iken 2008 yılı başında YÖK başkanvekiliği görevine getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni bitirdikten sonra aynı fakültede Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer‘in asistanlığını yapmıştır. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Yrd. Doç. ve Doçent unvanlarını elde etmiştir. 2001 yılında göreve başladığı Gazi üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde 2006 yılında Profesör unvanını almıştır. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza Hukuku derslerini vermektedir.
Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Adem Sözüer ile birlikte 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Hukuku Reformu’nun baş mimarlarındandır. TCK Gazi şerhi isimli kitabı ile Yeni TCK ile ilgili kavramları ayrıntılı bir biçimde ele almış, bu kitap ceza hukukçuları açısından bir başvuru kitabı hüviyetine bürünmüştür.
Türkan Saylan‘ın görev süresinin dolması üzerine Mart 2007’de YÖK‘e Bakanlar Kurulu kontenjanından seçilmiş ve bu seçimi dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onaylamıştır. Yusuf Ziya Özcan‘ın YÖK Başkanı olmasının ardından 2008 yılında Genel Kurulun seçimiyle YÖK Başkanvekilliğine getirilmiştir. Ocak 2010’da YÖK Başkanvekilliğinden istifa etmiş ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Türk – Alman Üniversitesi’ne rektör adayı olduğu için YÖK Yürütme Kurulu’ndan istifa etmiştir. Ardından YÖK üyeliğinden de istifa etmiştir. Ayrıca 2009 yılı sonlarında EĞİTİM SEN‘in hazırladığı bir raporda Özgenç’in “Suçun Yapısında Kusur” isimli doçentlik tezinin çalıntı olduğu belirtilmiş ve bu rapor YÖK Başkanına verilmiştir. (Doçentlik tezinin, Prof. Dr. Hans Achenbach’ın 1974 yılında yayımlamış olduğu “Historische und dogmatische grundlagen der strafrechtssystemat ischen schuldlehre” isimli eserinden çalıntı olduğu iddia edilmiştir.) Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK üyeliğine yapılan seçimi 9 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmıştır. Temmuz 2015 tarihinde YÖK üyeliğinden istifa etmiştir.
Kitapları;
- Ekonomik Çıkar Amacıyla İşlenen Suçlar, Seçkin Yayıncılık, 2002
- Gerekçeli Türk Ceza Kanunu, Seçkin Yayıncılık, 2004
- Türk Ceza Kanunu GAZİ Şerhi, Seçkin Yayıncılık,2005
- Uygulamalı Ceza Hukuku (Cumhur Şahin ile birlikte), 2001
- Türk Ceza Hukuku Genel Hükümler, 2006
- Türk Ceza Hukuku GAZİ Külliyatı (Cumhur Şahin İle birlikte), 2005
- Terörle Mücadele Kanunu, 2006
Özgeçmiş Kaynak: Wikipedia
AP / Özel Haber