Başkan Çebi’den Çalışan Gazeteciler Günü mesajı; “Tarafsız ve evrensel gazetecilik anlayışıyla yayıncılık yapan gazeteciler önemli bir kamusal görevi de ifa etmektedir.”
Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çebi mesajında şu ifadelere yer verdi;
“İnsanların en temel ihtiyaçlarından biri şüphesiz haber almadır. Demokrasimizin vazgeçilmezi ve olmazsa olmazı basınımızın, kamuoyunu tarafsız ve doğru bilgilendirme noktasında görevini layıkıyla yapan cefakar çalışanlarının zor şartlar altında vazifelerini yerine getirdiği aşikardır. Tarafsız ve evrensel gazetecilik normları doğrultusunda yayıncılık yaparak kamuoyunu bilgilendiren, yaz – kış, gece – gündüz, yağmur – kar demeden her an haber peşinde koşan basın çalışanları halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamusal görevi de ifa etmektedir. Bu duygu ve düşüncelerle şehrimizin kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan değerli basın çalışanlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlar, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunarım”
“Çalışan Gazeteciler Günü” ne zamandan bu yana kutlanıyor?
Çalışan gazeteciler günü, gazetecilik mesleğini icra edenleri onurlandırmak için 1961’den beri 10 Ocak günü düzenlenen Türkiye’ye özgü bir kutlama gündür.
1961-1971 arasında “Çalışan gazeteciler bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, ” 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü” olarak değiştirilmiştir.
4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.
Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir. Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı. (Kaynak: Wikipedia)