Türkiye’de kapatılmayı bekleyen yaklaşık 40 ABD üs ve tesisi var
Türkiye yaklaşık 40 askeri üs ve tesise ev sahipliği yapıyor
ABD Başkanı Joe Biden’ın, hiç bir hukuki zemini olmayan “1915 olayları soykırımdır” sözlerinin ardından Türkiye’de Amerikan karşıtlığı yeniden alevlendi. ABD’nin özellikle Suriye’nin işgal edilip parçalanmasının ardından PKK-PYD terör örgütüne verdiği destek ve 15 Temmuz darbe girişiminin arkasındaki aktörlerden biri olması nedeniyle gerginleşen ilişkilerimizin arka planı, 1990’lı yıllarda Irak’ın ilk işgal girişimi esnasında Türkiye’de kurdukları Çekiç Güç ve PKK’ya sağladıkları silah ve lojistik desteğe dayanıyor. Amerika Birleşik Devletleri yaklaşık kırk yıldır PKK terör örgütüne açıktan veya gizli destek veriyor.
ABD’nin düşmanlık kartını her defasında açıktan oynadığı Türkiye, sınırları içindeki ABD askeri üslerini bu tehditlere karşı bir koz olarak kullanıyor. Fakat ABD son yıllarda başta Yunanistan ve Karadeniz olmak üzere Suriye’de kurduğu askeri üslerle kendine, Türkiye’deki askeri varlığına ihtiyaç duymayacak bir pozisyon oluşturmaya çalışıyor. Özellikle Suriye’nin kuzeyinde kurulan ve silahlandırılan PKK-PYD yapılanması bu planın en önemli ayaklarında biri olarak görülüyor. 2018 yılında ise Trump döneminde Kudüs’ün, İsrail’in bölünmez başkenti olarak kabul edileceğinin ifade edilmesi ve İsrail Büyükelçiliği’nin Kudüs’e taşınması kararıyla da ABD, İslam dünyasının Filistin mücadelesini ve Filistin’in toprak bütünlüğünü yok hükmünde saymıştı.
Bütün bu gelişmelerin sıcaklığını koruduğu her fırsatta ABD üsleri gündeme gelirken Türkiye’deki ABD askeri varlığı da tartışmaya açılıyor. Türkiye yaklaşık 40 askeri üs ve tesise ev sahipliği yaparak topraklarında ABD üssü bulunan devletler arasında dünyada 9. sırada geliyor.
Haber Analiz: Araklı Postası (AP)
İşte Türkiye’deki ABD üs ve askeri tesisleri
Esra Öziskender’in haberi…
Ben 20 yıl önce Amerika’ya taşınmadan önce İncirlik Üssü hakkında pek fazla şey bilmezdim. İstanbul’da yaşadığım için ve Adana da bize bayağı uzak olduğu için çok fazla da ilgilenmezdim açıkcası. Adana’ya da hayatımda iki kez o da iş seyahati dolayısı ile gitmişimdir. Fazla bir bilgim yok. Kebabını bilirim. Bazı semtlerini bilirim. O kadar.
Ama Amerika’da çok Adanalı arkadaşım oldu. Özellikle Boston, New York, New Jersey ve Long Island’da çok fazla Adanalı var. Onlardan İncirlik Üssü hakkında çok şey öğrendim. Ve anladım ki, ABD üssü Adanalıların hayatının bir parçası olmuş.
Ben de acaba Türkiye’de kaç tane Amerikan üssü var diye bir düşündüm ve araştırma yaptım. Bulgularımı sizlerle paylaşacağım. Tabi herkes bu konuda benim kadar bilgisiz değildir eminim. Ama ben 7 tane ana üs olmak üzere 40 tane abd üssü olduğunu öğrenince nerdeyse küçük dilimi yutacaktım. Eee belki benim gibi başka bilmeyenler de çıkabilir onlar da bu sayede öğrenmiş olurlar.
1) İncirlik Hava Üssü (Incirlik Air Base) İncirlik Hava Üssü yönetimi ve denetimi TSK’da olan, NATO’nun önemli bölgesel bir depo üssüdür. Adana’ya 10 km uzakta bulunan üs, Akdeniz’e 56 km uzaklıktadır. Türk Hava Kuvvetleri 10. Ana jet üssü ve ABD hava kuvvetleri 39. Ana jet üssü burada görev yapmaktadır. 1955 yılında açılmıştır. www.incirlik.af.mil Sahibi ve İşleticisi: Türk Silahlı Kuvvetleri, ABD Hava Kuvvetleti ve NATO’dur.
2) İzmir Çiğli Hava Üssü (Cigli Air Base) İzmir Hava Üssü İzmir’in 17 km kuzey batısında Çiğli’de bulunan Avrupa’daki ABD hava kuvvetleri’ne (USAFE) bağlıdır. 42 uçak ve 300 asker-personel bulunan üste I-HAWK ve Roland füze sistemleri konuşlandırılmıştır. İzmir Hava Üssü NATO’nun Türkiye’deki en eski üssü olmakla beraber, son yıllarda önem kazanmıştır. 11 Ağustos 2004’de LANDSOUTHEAST karargâhı Napoli’den İzmir’e taşınmış, 1 Ocak 2006’da da ABD 16. hava filosu, Almanya’nın Ramstein hava üssünden alınarak buraya yerleştirilmiştir.
3) Şile Üssü (Sile Base) Stinger füzelerinin fırlatılması için uluslararası standartlarda bir atış alanıdır.
4) Konya Üssü (Konya Base) Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı: Irak savaşı sürecinde NATO tarafından getirilen AWACS’lar burada üslenmiştir.
5) Balıkesir Üssü (Balikesir Base) Balıkesir 9. Hava Jet Üssü: Bu üsde 6 adet “vault” denilen füze rampası bulunmaktadır.
6) Muğla Üssü (Mugla Base) Muğla Aksaz Deniz Üssü olarak kullanılmaktadır.
7) Ankara Aşağıdaki kısımda sıralanmış olan bölgelerde NATO’ya bağlı Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezleri bulunmaktadır. Ankara-Ahlatlıbel, Amasya-Merzifon, Bartın, Çanakkale, Diyarbakır-Pirinçlik, Eskişehir, İzmir-Bonova, İzmit, Kütahya, Lüleburgaz, Sivas-Şarkışla, İskenderun, Ordu-Perşembe, Rize-Pazar, Erzurum, Van-Pirreşit Mardin
Ayrıca ABD’nin ülkemizde farklı üsleri de yer almaktadır. Bu üslerin tamamı aşağıdaki kısımda sıralanmıştır. Ankara, Karamürsel, Sinop, Hakkari, Hatay, Erzurum Kargapazarı; dinleme üsleri. Ankara Cevizlibağ, Elmadağ, İstanbul, İzmir; dinleme ve harekat merkez üsleri. Adana-Hatay Toroslar; CIA, Gladio eğitim üssü. Tekirdağ Çorlu Havaalanı; Lojistik destek üssü. Konya; AWACS erken uyarı uçakları bu üste. Gaziantep-Batman Havaalanı; Lojistik destek amaçlı havaalanları. Heronların üssü. Sabiha Gökçen Havaalanı; Lojistik destek havaalanı. Mersin Taşucu Limanı; Limanda liman ve helikopter pisti var. İskenderun Limanı; Türkiye’nin en geniş konteynır alanına sahip bulunuyor. Adana İncirlik; Nükleer bombaların yer aldığı, ABD’nin bölgedeki tek harekat üssü. Diyarbakır; Hava üssü, NATO askeri var. Şınak-Silopi; Lojistik depolama yeri. Mardin; İncirlik Üssü’ne ve İskenderun’a gelen ABD asker ve teçhizatları için geçiş yeri. Şanlıurfa; yakıt ikmal üssü. Yukarıda yer alan harita üzerinde ABD’nin Türkiye’deki üsleri görülebilmektedir.
ABD’nin dünya genelinde 800 üssü bulunuyor. ABD’nin son yıllarda Irak, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere birçok bölgede kapanan askeri üsleri olmasına rağmen halihazırda dünya genelinde 800 civarında üssü bulunuyor. ABD üslerinin 2018 mali yılındaki değeri, ABD Savunma Bakanlığı verilerine göre 749 milyar dolar. Orta Doğu’da 60-70 bin asker ABD üsleri, düşman gözetleme noktalarından deniz kuvvetleri ikmal noktalarına, eğitim üslerinden radar üslerine kadar birçok askeri yapılanmayı içeriyor. Bu üslerde bulunan askeri personel sayısı ise, 60-70 bini Orta Doğu’da olmak üzere, 180 bin civarında. ABD üslerini terk etmiyor ABD üslerinin sayısının bu kadar yüksek olmasının temel sebebi olarak ise ABD’nin bir ülkede kurduğu üssü nadiren terk etmesi gösteriliyor. Örneğin, İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’da kurulan Ramstein üssü, halen ABD Hava Kuvvetleri’ne hizmet veriyor ve 53 bin personel ile bu ülkenin kendi toprakları dışındaki en büyük üssü olma özelliğini taşıyor. ABD’nin Almanya’da 87 üssü var ABD’nin Ramstein dışında Almanya’da 87 üssü daha bulunuyor. Almanya’yı 86 üs ile Japonya, 64 üs ile Güney Kore, 29 üs ile İtalya ve 16 üs ile İngiltere takip ediyor. Türkiye ise en çok ABD üssü olan ülkeler arasında 9 askeri yapılanma ile 9’uncu sırada yer alıyor. Türkiye’de bulunan en büyük askeri yapılanma ise İncirlik Hava Üssü. 1950’lerde Türkiye’nin NATO üyeliğinden sonra kurulan üs içerisinde ABD Hava Kuvvetlerinin 2 bin 500 personeli görev yapıyor. (Kaynak: Gürses Gazetesi, Vikipedi, Dünya Bülteni, İHA)
Yazarın Notu: Karamürsel Deniz kuvvetleti olarak hala devam ediyor ama Amerika üssü olarak kapanmış. Aksaz Deniz Üssü NATO üssü. Bu yukarıda sıralanan üslerin hepsi bir zamanlar ABD ve NATO için kullanılıyorlarmış. Hali hazırda kaç tanesinin aktif olduğuna dair bir konfirmasyon sağlayamadık.
Kaynak: ABD Post