DOLAR 34,1104
EURO 38,0659
ALTIN 2863,256
BIST 9921,08
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Trabzon °C

Türkiye’nin Doğalgaz Keşfi…

Türkiye’nin Doğalgaz Keşfi…
21.08.2020
632
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz’deki sondajda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervinin keşfedildiğini belirterek, “Yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kaynağın bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek.” dedi.

Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştiren Fatih Sondaj Gemisi, montaj çalışmalarının ardından Trabzon’dan yola çıkmıştı. (Arşiv) ( Ömür Avcı – Anadolu Ajansı )

320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfedildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, “Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.” sözleriyle paylaştı. 

Fatih sondaj gemisini Boğaz’dan uğurladığı günü hatırladığını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“O uğurlayışımızla birlikte hamd olsun neticeye de keşfe de ulaşmış. İstanbul’un fethinin yıl dönümünde Karadeniz’e uğurladığımız Fatih sondaj gemimiz ismine layık bir başarıyla hepimizi gururlandırdı. Allah’a hamd olsun. Daha önce ‘Tuna-1’ diye adlandırılan bu alanı ‘Sakarya Gaz Sahası‘ olarak isimlendirdiğimiz bu alanda, gereken tüm test, analiz ve mühendislik çalışmaları tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler aynı bölgede yeni doğalgaz keşiflerinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret ediyor. Yani bu ilk kuyuda bulunan rezerv, çok daha zengin bir kaynağın sadece bir parçasıdır. İnşallah devamı da en kısa sürede gelecek. Rabb’imize bize ve milletimize bugünleri gösterdiği için hamd ediyoruz.”

“Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır”

Yıllarca enerjide dışa bağımlılığın maddi ve manevi sıkıntılarını çekmiş bir ülke olarak artık geleceğe daha güvenle bakacaklarına inandıklarını dile getiren Erdoğan, “Bu operasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirdik. Şimdi hemen tespit kuyuları açmaya başlayacak, ardından üretim konseptini belirleyip inşaat ve yapım işlerine geçeceğiz. Doğalgazın yüzeye çıkartılması ve sisteme aktarılması işlemleriyle birlikte bu kaynaktan fiilen istifade etmeye başlayacağız. Şimdi hedefi veriyorum. Hedefimiz, 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Böylece bunca yıl sabırla adeta ilmik ilmik dokuyarak yürüttüğümüz çalışmaların ilk ve en büyük meyvesini almış oluyoruz.” diye konuştu. 

Kaynak : AA

10 grafikle Türkiye’nin doğalgazı

Boomberg HT Araştırma Masası Türkiye’nin doğalgaz verilerini ve görsellerini derledi…

Türkiye’de toplam boru hattı uzunlukları istikrarlı bir şekilde arttı. Doğalgaz boru hatları 2016 yılında 13.443 kilometreyken 2017 yılında %6,3 artarak 14.353 kilometreye ulaştı. 2018 yılında %15 artarak 16.887 kilometre uzunluğa, 2016’dan 2019’a kadar %26,6 artarak 18.311 kilometre uzunluğa ulaştı.
Türkiye’ye doğalgaz ihraç eden ülkelerin başında komşuları geliyor. Türkiye kullandığı doğalgazın %33,61’lik kısmını Rusya’dan,%21.20’lik kısmını Azerbaycandan, %17,11’lik kısmını İran’dan, %12,56’lık kısmını Cezayir’den, %3,88’lik kısmınıysa Nijerya’dan ithal ediyor.
Türkiye hanehalkı kullanımı için satılan euro bazındaki doğalgaz fiyatlarında, ilgili ülkeler arasında, en ucuz ülke konumunda. Türkiye’de hanehalkı doğalgazın standart metreküpünü 0.21 euroya kullanıyor. Türkiye sanayide de doğalgazı euro bazında en ucuza kullanan ülke konumunda.
Türkiye’de 163 adet organize sanayi bölgesi doğalgaz kullanıyor. Türkiye’de doğalgaz kullanan abone sayısı 16 milyon, doğalgazın ulaştığı toplam nüfus ise 60 milyon.
BOTAŞ’tan doğalgaz satın alan birinci kademedeki dağıtım şirketleri için standart metreküp toptan alım fiyatı 1.25 TL. İkinci kademedeki şirketler ise doğalgazın standart metreküpünü 1.4 TL’den satın alıyor.

Türkiye’de en çok doğalgaz kurulu kapasitesinin bulunduğu bağlantı, günlük 47.3 milyon metreküp ile Rusya-Türkiye Mavi Akım boru hattı. İkinci sıradaysa yine 42 milyon metreküp ile Rusya Batı hattı var. Azerbaycan ile kurulu günlük 19.1 milyon metreküp, İran ile günlük 28.5 milyon metreküp kurulu doğalgaz kapasitesi bulunuyor.
Sıkıştırılmış doğalgaz alan dağıtım şirketi statüsündeki müşteriler için standart metreküp başına satış fiyatı 1.25 TL, dağıtım şirketi haricindekiler içinse metreküp başına satış fiyatı 1.4 TL. Likit doğalgaz satış fiyatıysa metreküp başına 1.5 TL.
Botaş’tan en fazla doğalgaz temin eden kesim %41 ile aboneler. İkinci sıradaysa %32 ile sanayi kesmi, üçüncü sırada da %24 ile elektrik üreticileri geliyor. Toptan satışların payı ise %3.
Botaş’tan elektrik üretimi dışında doğalgaz temin eden birinci kademedeki şirketler standart metreküp başına 1.25 TL öderken, ikinci kademe şirketler 1.4 TL ödüyor. Organize sanayi bölgeleriyse metreküp başına 1.39 TL ödüyor. Elektrik üretimi amacıyla kullanan şirket içinse standart metreküp fiyatı 1.4 TL.
Türkiye’de elektrik üretimindeki en büyük pay %58 ile termik santrallere ait. İkinci sıradaysa %29 ile Hidroelektrik santralleri, üçüncü sıradaysa %13 ile jeotermal enerji yer alıyor.

Kaynak:Bloomberght

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.